Oktober 05, 2011

Dapat Pakej Free ke Pulau Tioman 5H4M

Nie pom cerite dah lama...sebelum raya... aku shoot terus dlm 1 entry nie...So, harap bersabar la bace entry nie sampai habis.. agak panjang kot..^_^"... tapi Tioman is The Best...!!! (Gambar pom agak berterabur..dah xigt baju ape pkai untuk hari2 sepanjang disana)

Aku gi Tioman atas Tajaan Pusat Latihan UKM... hahahahha... tajaan la sgtkan... sbenarnyer ada Kursus Fotografi anjuran Penerbit UKM (ofis aku) dgn kerjasama Pusat Latihan UKM... Dah alang2 pegi tu semuanyer disupport...haruslah aku cepat2 mohonkan... hahahhahhah....5 hari tu beb.... rentung aku kat sana..dah cam orang pulau dah... 

Kami bertolak jumaat malam..sampai sana subuh gak la.... sementara nak tunggu kaunter jeti tu buka, kami lepak2 breakfast kat kedai berdekatan... kol 7 terus g register... pagar ke feri buka jer,kami terus ke feri, letak brg n cop tempat duduk..hahahhahh.... bukan maen sejuk feri tu... chalet kami di KG TEKEK PULAU TIOMAN.....sampai jeti Kg Tekek, kami kene jalan kaki lebih kurang 15minit ke chalet tu ngn beg2 yg berat..huhuhuhuhu...amek kunci bilik...mane yg nk mandi tu confirmla mandi...pastu baru g makan kat tmpat yg disediakan....sepanjang duduk situ..makanan memang sedap..xmengecewakan kami...^_^

belanakang tu bilik aku ngn suraya...

nie la tempat kami makan...kene seberang jalan jer....
hari ahad, group aku kene shoot kat pulau KG. SALANG...kat sini ramai mat2 n minah2 salleh....

Big Boss ajar aku guna camera...^_^"

Balik dari KG SALANG...aktiviti bebas pergi snorkeling..1st day pegi sanggup jalan kaki, bapak jauh giler kot... adelah dalm 40 minit jalan kaki...hahahahahahahah... semangat punyer pasal....akhirnya sampai gak... ken bayar RM12 sorang utk sewa lifejaket ngn google....
 1st day takot2 nak turun..hahahhaha masuk 2 nd n seterusnyer..siap lompat2 lagi atas pelantar tu.... seronok giler sampai xpuas tu... tiap2 petang sepanjang kat sana mesti g snorkeling..hehehehehhe...



 Muke happy dpt lompat atas pelantar.....


Nie hari ke-3...group kami diatas darat lak....yg best sbb nak g tempat Penyu....

Ada sekor Penyu yg bernama JOE... kenapa ada Joe je kat sini?? nanti aku ceritekan...

 kakak nie cerite serba sedikit tentang asal usul penyu dan kenapa kite perlu menjaga habitat penyu...

 kat sini ade cerite tentang penyu klu xnak dengar taklimat kakak kat atas nie....

ini lah JOE... satu2nyer penyu yg dibela...ikutkan xboleh bela... tapi mengikut cerita kakak tu, penyu nie delepaskan bile penyu2 nie mula menetas....tapi Joe nie, xnampak jalan ke pantai.. so,masa dilepaskan Joe ni jalan cam orang mabuk...rupa2nya Joe nie buta....kecian dier.. selama bape tahun nie tu la tempat dier...

Patu g KG JUARA....kg nie betul2 ngadap Laut Cina Selatan....


dah hbis melawat, kami g serbu kebun org lak.. sbb nak makan durian.. dpt gak la merasa durian Pulau Tioman...hehehehehhehe.....

Hari ke-4 masing wat hal sendiri...ade yg jalan2, cari buah tgn.... oo..kat Kg Tekek nie pom ade lapangan Terbang k...
Lastly, nie group aku.. yg happening gilew...rindu la kat Pulau Tioman...^_^"


 

4 ulasan:

CouLeur de Chiqu3 berkata...

me pon baru pas pegi tioman,bermlm di salang pusaka resort...

wah best la di sponsor,wahh syiok dpt shoot dalm air kan..

@renim berkata...

a'ah..memang bestkan..actually pakej nie utk berkursus... huhuhuh..kebetulan member ade camera leh masuk air tu...^_^

aku helmi berkata...

hai...

saya penah ke tioman tahun 2006, dah lama dah pun n tdo pun kat tekek.

tp dah ilang pakej tekek. bleh awak bg sikit maklumat pasal pakej atau sape yang boleh saya kontek untuk pakej nginap kat tekek ni.

kalu ada maklumat, ni dia email helmyadlan@yahoo.com

tq ye n setuju dgn awak...mmg tioman is da best.

aku helmi berkata...

testing...td taip tp x kuar pun.